Μουσεία

Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης στη Ζάκυνθο

Το Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου βρίσκεται στην Πλατεία Σολώμου. Στεγάζει μια πλούσια συλλογή από φορητές εικόνες, ένα πραγματικό πανόραμα της εκκλησιαστικής ζωγραφικής από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι τον 19ο αιώνα, με χίλιες περίπου αγιογραφίες μεταβυζαντινής, επτανησιακής και ζακυνθινής τέχνης. Εκτίθενται έργα των Δαμασκηνού, Τζάνε, Καλλέργη, Δοξαρά, Κουτούζη και Τζώνη. Στο μουσείο στεγάζονται και τα τέμπλα της εκκλησίας του Παντοκράτορα, της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και το εξωτερικό της εκκλησιάς του Αγίου Ανδρέα των Βολίμων. Στεγάζονται επίσης ελληνιστικά και βυζαντινά γλυπτά και αγάλματα. (Τηλ.: 26950 42714, ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας 08:00-14.30)

Μαυσωλείο Σολωμού και Κάλβου στη Ζάκυνθο

Το Μουσείο Σολωμού, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Μάρκου, περιλαμβάνει στο ισόγειο εντυπωσιακούς τάφους Του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) και του άλλου μεγάλου ποιητή, Ανδρέα Κάλβου (1792-1869). Στην είσοδο βρίσκεται ένα κομμάτι από το πουρνάρι, κάτω από τη σκιά του οποίου, στο λόφο του Στράνη, ο Σολωμός εμπνεύστηκε τον «Ύμνο προς την Ελευθερία» που αργότερα έγινε εθνικός ύμνος της Ελλάδας, καθώς και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» τον Μάιο του 1823. (Τηλ.: 26950 48982, ανοικτό καθημερινά 09:00-14:00 εκτός επισήμων αργιών & εορτών)

Μουσείο Ρώμα

Ένα σπίτι, μία Οικογένεια, μια Ιστορία τεσσάρων αιώνων δεμένη με τη Ζάκυνθο, τα Επτάνησα, την Ελλάδα. Άνοιξε τις πόρτες του στους επισκέπτες για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι το μέγεθος του κενού που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός του 1953. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει ο ίδιος – και όχι μέσα από ιστορικά αφηγήματα  - και έτσι να κατανοήσει καλύτερα τα τελευταία κατάλοιπα μίας κοινωνίας και μιας εποχής που τόσα είχαν προσφέρει στην – σε διάφορα επίπεδα- διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνισμού που όμως δεν υπάρχει πια. (Τηλ.: 26950 28381)

Μουσείου Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου

Για την πλήρη ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την caretta-caretta και όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα του κόλπου Λαγανά, λειτουργεί στην περιοχή Δάφνης Βασιλικού, ειδικό Εκθεσιακό Θεματικό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας, όπου με την χρήση πολυμέσων και με ξενάγηση από ειδικευμένους οικοξεναγούς, παιδιά και μεγάλοι «ταξιδεύουν» στον κόσμο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. (Τηλ.: 26950 29870-2)

Μουσείο Βερτζάγιο

Στο χωριό Πηγαδάκια, στην κοινότητα Αλυκές, λειτουργεί από 1998 το Πολιτιστικό Αγροτικό Μουσείο «Βερτζάγειο». Στο Μουσείο εκτίθενται η πολιτιστική και αγροτική ιστορία ενός παραδοσιακού ελληνικού ζακυνθινού χωριού, με σπάνια κομμάτια από όλο το νησί, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τι 16ο αιώνα. (Τηλ.: 26950 84077)

Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα, ένα όμορφο χωρίο στο κέντρο της Ζακύνθου, με καταπληκτική θέα προς την πόλη και τον κόλπο του Λαγανά. Στεγάζει αξιόλογες συλλογές με περισσότερα από 500 δείγματα από φυσικό κόσμο, όπως πουλιά, ψάρια, όστρακα από τις επτά θάλασσες του κόσμου, φυτά και ζώα που έχουν πια εξαφανιστεί από τη γη, πετρώματα και ορυκτά. (Τηλ.: 26950 65040, ανοικτό καθημερινά 09:00 – 14:00)

Μουσείο Γρηγόριου Ξενόπουλου

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Στο υπερυψωμένο ισόγειο της νέας πτέρυγας, που εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2000, στεγάζεται το νέο Μουσείο – Σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Το Μουσείο, χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, συγκροτείται από εικόνες και άλλα κειμήλια της χριστιανικής τέχνης, ου προέρχονται κυρίως από την Μονή Στροφάδων. (Τηλ.: 26950 48203)

Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο

Το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Τσιλιβί (5χλμ. από την πόλη). Παρουσιάζει σε πανελλαδική αποκλειστικότητα, μέσω της πινακοθήκης του η οποία έχει τύχει πολλών διακρίσεων, την εξελικτική πορεία της Ναυτικής Ιστορίας του Έθνους μας και σε παγκόσμια πρώτη, την έρευνα για τα «ελληνικά πλοία του μεσαίωνα», συγκεντρώνοντας έτσι 4000 χρόνια ιστορίας. Ναυτικά αντικείμενα επώνυμων πλοίων, φωτογραφικό υλικό, στολές και ιστορικά κειμήλια, συμπληρώνουν τη μοναδική ιστορική καταγραφή. (Τηλ.: 26950 42436)