Λαγανάς

Ο Λαγανάς είναι πολύ φημισμένη περιοχή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού και αποτελεί το δημοφιλέστερο θέρετρο της Ζακύνθου. Βρίσκεται στο νοτιο τμήμα του νησιού και σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου. Η ξενοδοχειακή υποδομή της περιοχής είναι αναπτυγμένη με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών. Ο κεντρικός δρόμος του Λαγανά, αλλά και τα τριγύρω δρομάκια διαθέτουν πολλά εστιατόρια, μπαρ,και ταβέρνες.

Η φημισμένη παραλία του Λαγανά μήκους 9 χλμ. θεωρείται μια από τις μοναδικές της Ελλάδας. Η ήρεμη θάλασσα με τα καθαρά ρηχά και ζεστά νερά σε συνδυασμό με τη χρυσή αμμουδιά δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για οικογένειες με παιδιά. Είναι δε από τις αγαπημένες παραλίες όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παραλία δεν έχει τσούχτρες καθώς αυτές αποτελούν τον "αγαπημένο μεζέ" της θαλάσσιας χελώνας.
Αποτελεί τη πιο κοσμική παραλία του νησιού και φυσικά είναι καλά οργανωμένη με αποτέλεσμα να μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό τουρίστα ο οποίος θέλει να απολαύσει ήλιο και θάλασσα καθώς και θαλάσσια σπόρ (όχι μηχανοκίνητα).

Ο κόλπος του Λαγανά απέκτησε διεθνή φήμη ως καταφύγιο της χελώνας caretta-caretta, η οποία γεννά τα αυγά στην αμμώδη και ζεστή παραλία του. Είναι μια από τις μοναδικές περιοχές της Μεσογείου που η θαλάσσια χελώνα έχει επιλέξει για την αναπαραγωγή της. Για την προστασία της, ο κόλπος του Λαγανά και οι περιοχές γύρω από αυτόν έχουν ανακηρυχθεί σε Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής γίνεται με προϋποθέσεις ώστε να μην επηρεάζεται η αναπαραγωγική διαδικασία της θαλάσσιας χελώνας.

Μπορείτε να κάνετε το γύρο του κόλπου με μικρά σκάφη, να δείτε θαλάσσιες χελώνες και να επισκεφθείτε τα νησάκια του κόλπου του Λαγανά (Μαραθωνήσι, Πελούζο και Άγιο Σώστη).

Η παραλία του Λαγανά επικοινωνεί με το νησάκι του Αγ. Σώστη με μια ξύλινη γέφυρα, στην περιοχή «Λιμανάκι» όπου βρίσκεται αλιευτικό καταφύγιο για μικρά σκάφη και κότερα.