Λιθακιά (Άγιος Σώστης - Πόρτο Κούκλα)

Η Λιθακιά είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Ζακύνθου και βρίσκεται στην πεδιάδα του Λαγανά μόλις 11 χιλιόμετρα μακριά από τη πόλη της Ζακύνθου. Παρά την αγροτική κατεύθυνση, το χωριό έχει να προσφέρει πολλά στον τουρίστα. Ένα από τα αξιοθέατα είναι η εκκλησία της Φανερωμένης καθώς διαθέτει αξιόλογες εικόνες κι ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο. Επίσης, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι ένα δείγμα παραδοσιακής Ζακυνθινής ναοδομίας. Εδώ βρίσκεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζακύνθου που έχει την έδρα του στο παλιό αρχοντικό Μεσσαλά. Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες για να γευθείτε την τοπική κουζίνα.

Στην παραλία της περιοχής έχουν αναπτυχθεί δυο μικρά τουριστικά θέρετρα, ο Άγιος Σώστης και το Πόρτο Κούκλα που βρίσκονται μεταξύ των τουριστικών περιοχών Λαγανά και Λίμνης Κεριού.

Η μικρή παραλία του Αγ. Σώστη είναι μια γραφική γωνιά του κόλπου του Λαγανά και ενώνεται με το πευκόφυτο ομώνυμο νησάκι με μια ξύλινη γέφυρα. Κοντά στη παραλία βρίσκεται και ένα γραφικό λιμανάκι που χρησιμεύει ως αλιευτικό καταφύγιο για μικρά σκάφη και κότερα. Η παραλία του Αγ. Σώστη είναι αμμώδης, διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες ώστε οι λουόμενοι ξέγνοιαστα να απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία και να χαίρονται την όμορφη θάλασσα.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες απ’ όπου μπορείτε να θαυμάζετε την υπέροχη θέα της θάλασσας του κόλπου του Λαγανά και της νησίδας του Αγ. Σώστη.