Προϊόντα

Τα παραδοσιακά γλυκίσματα της Ζακύνθου παρασκευάζονται στο νησί εδώ και πολλά χρόνια από την εποχή της Ενετοκρατίας και οι συνταγές τους περνούν από γενιά σε γενιά.

Μαντολάτο

Φημισμένο είναι το Μαντολάτο το τυπικό γλυκό των Βενετσιάνων, που παρασκευάζεται με ασπράδια αυγών κτυπημένα σε μαρέγκα, μέλι, ζάχαρη και αμύγδαλο και κατά την παράδοση, καταναλώνεται κυρίως την περίοδο του Καρναβαλιού. Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη mandorla που σημαίνει αμύγδαλο, ενώ στην Ιταλία ονομάζεται mandorlato (σε μετάφραση «γεμάτο με αμύγδαλα») και υπάρχει σε αρκετές τοπικές παραλλαγές. Στη Ζάκυνθο θα βρείτε πολλά μικρά εργαστήρια μαντολάτου τα οποία είναι πιστά στον παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο εργασίας, και προσέχουν πάντα την ποιότητα των προϊόντων τους. Το Μαντολάτο στη σύσταση του είναι αρκετά σκληρό, μοιάξει με τη σοκολάτα, και  αυτή ακριβώς η σκληρότητα του εξασφαλίζει την εξαιρετική του ποιότητα. Το αυθεντικό μαντολάτο δεν περιέχει κανένα συντηρητικό και το καλοκαίρι διατηρείται, εκτός ψυγείου, μέχρι 10 ημέρες γιατί μετά αρχίζει και γίνεται μαλακό.

Παστέλι

Το Παστέλι, το άλλο γλύκισμα που είναι στενά συνδεμένο με την Ζακυνθινή παράδοση, παρασκευάζεται με σουσάμι και μέλι με την προσθήκη ζαχαρωτών και αμύγδαλο.  Το παστέλι παράγεται σε διάφορα εργαστήρια της Ζακύνθου από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάϊο, γιατί όταν υπάρχει ζέστη δεν πλάθεται εύκολα. Όλα τα παραδοσιακά εργαστήρια ακολουθούν την αρχαία παραδοσιακή συνταγή ενώ ο τρόπος διατήρησης του είναι ο ίδιος του μαντολάτου.

Το παστέλι είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία κυρίως λόγο του σησαμιού και του μελιού που περιέχει. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού. Η σημαντικότερη ιδιότητά του είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και που βασίζονται στη σύσταση του σησαμιού.

Φυτούρα

Η φυτούρα παρασκευάζεται με σιμιγδάλι και νερό, τηγανίζεται σε ελαιόλαδο και περιχύνεται με ζάχαρη. Το παστέλι και η φυτούρα καταναλώνονται κυρίως στα πανηγύρια και παρασκευάζονται σε υπαίθριους πάγκους.